12.09.2016

Про нас

 

На Україні ми можемо побачити равликів тільки в акваріумах або на дачних ділянках. Тим більше, не кожен житель України може уявити равлика, як частину свого раціону. Ми не можемо навіть уявити, що ці слизькі створіння вважаються делікатесом у Європі та споживаються більше, ніж 150 тисяч тонн у рік.

Використання равликів у стародавньому світі.

Люди використовують равликів у їжу з давніх часів. Стародавні люди збирали їх та запікали у спеціально відведених ямках і використовували їх в якості «консервів». Вони навіть закривали приготованих равликів вапняною кришкою і таким чином, зберігали декілька днів, а то і навіть місяців.

В Римській імперії велику популярність набирали страви з равликів. З роками вони почали набирати ще більшу популярність, через те, що сам Гален, рекомендував використовувати равликів у свій раціон. Він пояснював це тим, що вживаючи варене м’ясо равликів або тушковане м’ясо може допомогти при захворюваннях опорно-рухового апарату, жінкам потрібно вживати при вагітності, а підліткам під час інтенсивного розвитку і формуванню скелету.

Європейці розводили равликів в садках і парках. На початку минулого століття А. Е. Брем пише про те, що з «давніх пір європейські народи вживають равликів в їжу, Средиземноморскі та Африканскі равлики в Середній Німеччині та Австрії вважається ласою стравою, яка вживається переважно під час посту і масляниці.»

У Швейцарії навіть спеціально розводять цих равликів для вживання їх в їжу і щорічно їх переправляють близько 4 мільйонів в діжках. Равликів вивозять з багатьох інших міст, як, наприклад, з Елінгу в 1901 році вивезено було 10000 равликів, яких продавали по 12 марок за тисячу. Для вживання їх просто відварювали або їли дрібно порубаними, змішуючи з зеленню та іншими приправами.

Користь равликів.

Черевоногих молюсків не дарма вживали в їжу з незапам’ятних часів. На справді, про користь равликів людям було мало відому, але вже розуміли, що равлики позитивно впливають на стан нашого організму.

М’ясо равликів багате на вітаміни, в них є: вітамін А (ретинол), вітамін В1 (тіамін), вітамін В2 (рибофлавін), вітамін В6 (піридоксин), вітамін В9 (фолієва кислота), вітамін В12 (кобаламін), вітамін Е, вітамін К (филлохинон), вітамін РР (ніаціновий еквівалент).

Також, в м’ясі цих равликів міститься корисна для мозку амінокислота – холін. До речі, по частині ретинол, равлик – чемпіон з цієї речовини.

До складу м’яса входять цінні мікро та макро елементи: залізо, цинк, селен, кальцій, натрій. Неймовірно багатий молюск магнієм, калієм, фосфором і міддю.

Всі вітаміни, які містяться у равлику, дуже цінні та легко підлягають засвоєнню.

Равлики, як афродизіяки.

Афродизіяк – речовини та продукти, які здатні посилити пристрасть, розпалити бажання, за допомогою різних продуктів та запахів. Равликів у якості афродизіяку використовували з давніх часів у Франції, Греції та Риму. Часто вони посилювали пристрасть і тому люди вживали їх у вечері та за склянкою смачного вина. Вчені підтвердили догадки та впевнено засвідчили, а також підтвердили експериментально про підвищення пристрасті та загострення відчуттів після вживання равликів.

Равлики, як бізнес для домашнього фермерського господарства.

Для України таке господарство тільки починає набирати оберти. В нашій крані починають відкривати спеціалізовані ресторани, які застосовують равликів у приготуванні страв. Навіть почали з’являтися люди, які стоять на площах та продають равликів на вагу. Тому у вас є можливість зайняти цю майже порожню нішу. Перевага в осіб, які проживають у сільській місцевості.

У їжу зазвичай використовують такийвид равликів – helix aspersa. Вельми невибагливі та прості в розведенні і утриманні тварин, при цьому особини досить великі та поживні. Саме Средиземноморскі та Африканскі равлики вживалися людиною в їжу протягом багатьох століть.

Самий, здавалося б, простий спосіб – відправитися в сад і зібрати молюсків вручну. Ну тільки сад повинен бути великим. Для удобрення ґрунту в облаштований для молюсків вольєр потрібно підкидати свіжоскошений бур’ян, а також додавати кальцієві добрива для формування раковини равликів. Ділянку потрібно постійно зволожувати та берегти від прямих променів сонця – ще одна причина натягнути хоча б брезентовий навіс. Перевагою такого змісту є економія на кормі, який молюски отримуватимуть з бур’яну та інших непотрібних рослин, залишиться лише періодично давати підживлення й удобрювати землю мінералами. Також варто пам’ятати, що в природних умовах равлики ростуть довше.

У разі фермерського господарства рентабельність такого бізнесу може досягати 90 відсотків. Окупність, однак, буде становити 5-6 місяців на очікування першої партії делікатесу.

 

ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДІВ МОЛЮСКІВ ДЛЯ РОЗВЕДЕННЯ

 

HELIX ASPERSA MŰLLER

Равлики Helix aspersa Müller або так звані “малі сірі” (Petit-Gris) відрізняються чудовим смаком і не потребують попередньої обробки, адже їх можна готувати у мушлі та споживати повністю, не відрізуючи шлунок. На відміну від равликів Helix Maxima вони користуються більшим попитом та коштують дорожче. Крім цього, Helix aspersa Müller характеризуються більш швидким темпом росту і досягають статевої зрілості у віці 5-6 місяців. Однак, вони є меншими за розміром, адже важать лише 6-15 грамів і відкладають 80–120 яєць.

 

HELIX ASPERSA MAXIMA

Їстівні равлики Helix aspersa Maxima належать до родини Helicidae. Інші назви – африканські, великі сірі, Gros-Gris. Були завезені у Францію з Північної Африки. Молюски цього виду відрізняються від звичних виноградних равликів Helix Promatia значно коротшим циклом вирощування, досягаючи статевої зрілості за  5-7 місяців. Це означає, що протягом всього одного сезону, тобто від весни до осені, можна отримати продукцію, яка відповідає усім вимогам споживачів. Дорослі особини Helix aspersa Maxima важать 15-40 грамів і відкладають 120-180 яєць.

Як Helix aspersa Maxima, так і Helix aspersa Müller мають високу поживну цінність. В їхньому м’ясі міститься багато білків, магнію, кальцію, міді, цинку і йоду. Равлики також виробляють велику кількість слизу, в склад якої входять гліколева кислота, колаген, вітаміни, натуральні антибіотики, еластин та алантоїн. Ця суміш натуральних компонентів ідеально підходить для лікування шкірних хвороб. Крім цього, на базі слизу равликів виготовляються ліки від астми і туберкульозу. Помірно-континентальний клімат Польщі надзвичайно сприяє розведенню цього виду, а завдяки своїм смаковим якостям ці молюски все частіше з’являються на наших столах.